13. lokakuuta 2012

另一种文化

Sain postauspyynnön anonyymiltä, että kertoisin juuristani. Saatte siis vähän taustatietoja :-)

Miun isä on kotoisin Taiwanista eli oon vaan puoliks suomalainen (ylläripylläri). Oon kuitenki syntynyt ja aina asunut Suomessa. Vanhempien eron jälkeen oon kasvanu ihan täysin suomalaisessa ympäristössä lukuunottamatta isän luona käyntejä. Lapsena ja nykyäänkin isä on kertonut ja opettanut paljon kiinalaisesta kulttuurista. Tosin isäkin asunut suomessa jo 19 vuotta. Mie siis koen itteni kyllä ihan suomalaiseksi :-D Aikasemmin en osannu oikein olla mitään mieltä miun monikulttuurisesta taustasta ja halusin vaan sulautua massaan. Nykyään oon tajunnut miten siistiä tää on. Oon oppinu olemaan ylpeä erilaisuudesta.

Kaikkein paras osa on Taiwanissa on ruokakulttuuri. En oikein tiiä pitäiskö miun puhua taiwanin vai kiinan ruokakulttuurista kun hyvin samanlaisiahan ne on. Kiinassa, kuten muissakin maissa on paljon erilaisii piirteitä eri alueilla, eikä länsimainen käsitys kiinalaisesta ruoasta oo kaikilla alueilla pitävä. Muutenkin Joensuun kiinalaisissa ravintoloissa ei ruoka oo yhtään samanlaista kun Taiwanissa tai kiinassa. Käydessäni Taiwanissa reilu vuosi sitten oli aivan mahtavaa syödä kuukauden verran kaikkea ihanaa. Suomalainen ruoka on kyllä maistunut vähän tylsältä ja mauttomalta sen reissun jälkeen.

En oo ainakaan tähän mennessä koskaan miettinyt Taiwanissa asumista. Siellä oli kyllä muutama asia, joista en tykännyt niinkuin liian kuuma ja kostea ilmasto, sen tuomat ötökät ja muut ökkömönkiäiset (älkää naurako oon erittäin ötökkäkammonen) ja osittain ehkä turhan konservatiivinen kulttuuri. Lähes kaikki joille oon kertonut miun taustasta kysyy heti, että osaatko sitten puhua sitä kieltä. Ja kyllähän mie vähän osaan. Taiwanissa puhutaan siis mandariini kiinaa. Kirjottaa en osaa mutta isän kanssa ollaan puhuttu sitä pienestä asti. Nykyään meidän kieli tahtoo tosin olla omituista suomen ja kiinan sekoitusta, joka kuulostaa aika hullunkuriselle :-D Voisi olla ihan hyödyllistä osata sitä paremminkin, mutta kiina on oikeesti ihan kamalan vaikee kieli ja miulla ei oo oikein aikaa koulun lisäks opiskella mitään ylimäärästä tai varsinkin jotain noin vaativaa. Ehkä joskus sitten :)

Jos jollain on kysyttävää jostain nii mie voin kyllä kertoo enemmänkin :) Tässä kuitenkin kaikki mitä nyt tuli mieleen. Miun hesan ostoksista on kyllä tulossa se postaus, mutta oon ollut tosi laiska kuvaamaan nyt parina päivänä.. Lupaan sen loman aikana tehdä :-D

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Ja nyt kun kommentoin niin voisin samalla sanoa, että kirjoitat hyvin ja sie oot tosi nätti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon! Ihanaa saada hyvää palautetta :-)

      Poista